ZWIERZowe samochody interwencyjne

Od lutego w Sosnowcu, Grudziądzu i Nasielsku jeżdżą interwencyjne auta ZWIERZa, aby zapewnić pomoc krzywdzonym i porzuconym zwierzętom.

Od lutego 2020 r. jeżdżą ZWIERZowe samochody interwencyjne.

Auta przystosowane do przewozu zwierząt trafiły do Fundacji Siedem Życzeń w Grudziądzu, Stowarzyszenia na Rzecz Ochrony Zwierząt Nasielsk oraz Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami „Nadzieja na Dom” w Sosnowcu. Samochody wykorzystywane są w celu zapewniania pomocy krzywdzonym i porzuconym zwierzętom oraz podejmowania interwencji ratujących ich życie.

Odtwórz wideo

Działamy w Gminie Nasielsk, która liczy 65 sołectw. Pomagamy zwierzętom bezdomnym, ale również właścicielskim, dla których organizujemy pomoc. Auto jest nam niezbędne do wykonywania naszych podstawowych działań. Bez niego nie wyobrażamy sobie naszej działalności.

Aldona Sucharzewska Stowarzyszenie na Rzecz Ochrony Zwierząt Nasielsk.

Organizacje, które otrzymały samochody zajmują się w między innymi przeprowadzaniem interwencji. Ratują znalezione, bezpańskie zwierzęta; w asyście odpowiednich służb odbierają zwierzęta krzywdzone przez właścicieli; chorym zapewniają leczenie weterynaryjne, a także podstawowe zabiegi tj. szczepienia, czy kastrację.

W Fundacji Siedem Życzeń posiadamy sztab interwencyjny, który zajmuję się pomocą krzywdzonym zwierzętom. Często odbieramy zwierzęta, które przebywają w skrajnie złych warunkach. Auto umożliwi nam dotarcie do najdalszych miejsc na terenie naszego województwa.

Faustyna Szuca, Wiceprezes Fundacji Siedem Życzeń.

W roku 2019 realizowaliśmy blisko 300 interwencji w sprawach znęcania się nad zwierzętami. To co najczęściej nas blokowało w takich interwencjach to brak bezpiecznego i pewnego transportu dla zwierząt. Auto sprawi, że będziemy mogli przeprowadzić więcej niezbędnych interwencji i uratować więcej zwierząt.

Angela Kosiba Wiceprezes Stowarzyszenia Opieki Nad Zwierzętami „Nadzieja na Dom”

Podejmowane interwencje pozwalają na uratowanie wielu zwierzęcych istnień. Organizacje często odbierają zwierzęta w stanie wycieńczenia, z ranami, wygłodzone i takie, które potrzebują natychmiastowej opieki weterynaryjnej lub łapią te samotnie wałęsające się przy drogach.

Każdy kto widzi krzywdzone, zaniedbane zwierzę może skontaktować się z organizacją, która podejmie interwencję lub skorzystać z prowadzonej przez nas ZWIERZowej Infolinii Bezpłatnej Informacji Prawnej z zakresu Ochrony Zwierząt i dowiedzieć się, jak samemu podjąć działanie.