Co on tutaj robi?

Zadbaj o szczęśliwe zakończenie historii jednego z samotnych zwierząt czekających na adopcje.

To spot, w którym zwracamy uwagę na zwierzęta, które swoje życie spędzają na ulicy lub trafiają do schronisk. Zachęcamy do podjęcia działania i stworzenia szczęśliwego zakończenia.

W Polsce blisko 180 tysięcy bezdomnych zwierząt żyje w schroniskach, przytuliskach i ośrodkach prowadzonych przez organizacje. To nie tylko przestraszone i zagubione zwierzęta, których właściciele nie zdołali odnaleźć, to efekt nieodpowiedzialnych decyzji ludzi. Te psy i koty nie zawsze są ofiarami porzucenia, to też zwierzęta zagubione, których właściciele nie potrafili odnaleźć. To efekt nieodpowiedzialnych decyzji ludzi.

Dane wskazują, że na jedno zarejestrowane schronisko przypada średnio ponad 600 zwierząt. Oznacza to, że w niektórych z nich przebywa nawet kilka tysięcy psów i kotów. Średnio 10 tysięcy z nich umiera rocznie za kratami schroniska.*
W spocie usłyszycie Jakuba Sienkiewicza w jednej ze swoich najbardziej znanych piosenek, a także zobaczycie ZWIERZa, który błąka się samotnie, nie umie znaleźć drogi, trafia za kraty schroniska.

Niech przyjdzie taki dzień, w którym wszystkie zwierzęta będą miały szczęśliwy dom.

Odtwórz wideo

Każdy może wyreżyserować szczęśliwe zakończenie historii jakiegoś zwierzaka. Wystarczy zdecydować się na adopcję i stworzyć mu prawdziwy, bezpieczny dom.

– Aleksandra Gruszczyńska

Stwórz szczęśliwe zakończenie

Zwierzęta czekają na adopcję w schroniskach, przytuliskach czy ośrodkach prowadzonych przez organizacje pozarządowe. Na stronie naszej w dziale adopcja można znaleźć zwierzęta gotowe by dołączyć do nowej rodziny.

Na adopcję czekają szczeniak i kocięta, dorosłe psy i koty, a także dojrzałe pary czy psi i koci seniorzy. Czekają psy małe, średnie i duże, idealni towarzysze kanapowi lub przyjaciele sportowców. Czekają także koty o bardzo różnej osobowości. Na portalu zamieszczone są także najważniejsze informacje o adopcji zwierząt, tym jak przebiega taki proces, na co zwrócić uwagę zanim nowy członek rodziny pojawi się w domu. Nasi partnerzy, organizacje z którymi współpracujemy służą pomocą i radą, na każdym etapie procesu adopcji, także wtedy, gdy zwierzak już zadomowi się w nowej rodzinie.

Skąd biorą się bezdomne zwierzęta?

Bezdomne zwierzęta, to te który zabłąkały się, uciekły lub zostały porzucone przez człowieka. Ale to także te zwierzęta, które nigdy nie miały swojego właściciela i od urodzenia zdane są na siebie.

Problem bezdomności zwierząt związany jest z nieodpowiedzialnymi decyzjami właścicieli. Powodów, dla których porzucają lub oddają swoje zwierzęta jest wiele. Wśród najczęściej pojawiających się fundacje i stowarzyszenia wskazują: nieodpowiednie zachowanie zwierzaka w nowym domu np. niszczenie przedmiotów, alergie domowników, inny niż oczekiwany wygląd zwierzęcia – jest za duże, za małe, zbyt rude lub za mało kudłate, zmianę sytuacji życiowej np. przeprowadzka, wyjazd za granicę. Część z tych powodów jest wręcz absurdalna, część wynika ze zbyt szybko i pochopnie podjętej decyzji, jednak nie zwalniają one z odpowiedzialności za zwierzę i jego dalszy los.

*Raport Biura Ochrony Zwierząt, dane za rok 2018