Adopcja

W polskich schroniskach przebywa ponad 180 tysięcy zwierząt. Każde z nich czeka na nowego właściciela. Każde z nich marzy o nowym domu.

Kiedy przychodzi ten moment, w którym serce podpowiada ci, żeby adoptować psa, często nie wiesz, jak się do tego zabrać. Zaczynasz od poszukiwań w Internecie. Trafiasz na strony setek fundacji i schronisk. Czytasz poruszające historie zwierzęcych dramatów. Chcesz przygarnąć wszystkie te „biedy”. Najczęściej możesz wybrać tylko jedną.

Adopcja to decyzja na lata.

Podjęcie decyzji o adopcji wymaga odpowiedzialności i odwagi. Pod swój dach przyjmiesz nie „jakieś tam zwierzę”, ale nowego członka rodziny. To nie jest łatwy wybór.

Decydując się na adopcję powinieneś zdawać sobie sprawę, że jest to zobowiązanie na kilka lub kilkanaście lat. Poza przyjemnościami z posiadania czworonożnego przyjaciela, wiąże się ona z wieloma obowiązkami. Musisz być w stanie zapewnić zwierzęciu odpowiednie warunki bytowe oraz swój czas. Dobrze w pierwszym kroku przeanalizować swoją sytuację oraz własne oczekiwanie wobec nowego, czworonożnego przyjaciela. To pomoże podjąć odpowiedzialną decyzję i uporządkuje proces adopcji . Warto rozważyć także adopcję dorosłego psa. Sprawdź dlaczego warto adoptować zwierzę seniora?

Adoptując ze schroniska psa lub kota musisz mieć świadomość, że może mieć ona za sobą bardzo trudną przeszłość. Może to w różny sposób rzutować na jego zachowanie. Po adopcji każdy zwierzak potrzebuje przede wszystkim troski i cierpliwości. Pierwsze dni w nowym domu są niezwykle ważne.

Znajdziesz tu najważniejsze informacje o tym jak przygotować się do adopcji? Jak wygląda proces adopcyjny i co może Cię podczas niego spotkać? Jak wygląda dobre zakończenie i szczęśliwa adopcja?

5 września 2019

Megi i Telma czekają na nowy dom

Wspaniała para psiaków – Megi i Telma – czekają na nowy dom.
2 września 2019

Papuś czeka na adopcję

Papuś czeka na adopcję. Może Ty zaopiekujesz się tym psim seniorem?
6 sierpnia 2019

Korek czeka na nowy dom

Korek czeka na nowy, kochający dom. Może Ty zostaniesz jego przyjacielem?
29 lipca 2019

Pierwsze dni w nowym domu

W końcu,  Ty i Twój nowy przyjaciel adoptowany ze schroniska jesteście w domu. Pierwsze dni to czas, który będzie wymagał od Ciebie ogromnej cierpliwości i wyrozumiałości.

Dom tymczasowy

Wielokrotnie na stronach schronisk i organizacji pro-zwierzęcych pojawiają się apele o podarowanie domu tymczasowego. Czym jest dom tymczasowy? To nic innego jak rodzina zastępcza.
19 lipca 2019

Jak wygląda proces adopcyjny?

Gdy przychodzi ten moment, w którym Twoje serce podpowiada ci, żeby adoptować psa często nie wiesz, jak się do tego zabrać. Zaczynasz od poszukiwań w Googlu. […]
19 lipca 2019

Dlaczego warto adoptować zwierzę seniora?

W większości przypadków, osoby zainteresowane adopcją psa szukają szczeniąt. Mają błędne przeświadczenie, że szczeniaka można jeszcze wszystkiego nauczyć, a psa dorosłego nie. Skreślanie psa z powodu […]